sâmbătă, ianuarie 12, 2013

Despre cum m-am decis sa slabesc mancand...grasimi!

Asa cum am postat anterior pe 2 ianuarie am decis sa incep o dieta, una atipica ce e drept, dieta ketogenica. Nu multi stiu ce este insa am sa dau aici o definitie despre ce este, cum este si mai ales o explicatie pe intelesul tuturor asupra intrebarii de ce functioneaza in cele mai multe din cazuri.

Dieta ketogenica presupune schimbarea regimului alimentar definitiv sau cel putin pentru o perioada iar apoi tinerea lui sub control. Dieta aceasta personal mi se pare perfecta pentru cei ce nu sunt inzestrati genetic cu un metabolism eficient si au tendinta de a depozita usor rezerve de grasime pe corp, mai pe scurt pentru cei predispusi sa se ingrase.

Poate sunt un pic ciudat sa vorbesc despre a te ingrasa, a slabi si a urma o dieta bazata pe grasimi, temenii astia nu par sa aiba nimic in comun insa ceea ce postez aici nu este general valabil ci doar experienta mea persoala. Dieta keto presupune reducerea carbohidratilor , nu eliminarea totala insa reducerea lor din alimentatie undeva la maxim 10%, cresterea numarului de grasimi undeva la 65-70% iar diferenta ar fi proteinele. De ce asa? Bun! Nu voi copia o definitie de pe net insa voi scrie in cuvintele mele cum functioneaza si de ce.

Carbohidratii se gasesc in (paine, produse fainoase sau ce contin amidon,paste,orez,cartofi,duciuri si produse ce contin zahar, sucuri)- o data ajunsi in organism sunt procesati pentru a produce energie, energie fara de care organismul si toate procesele lui nu ar fi posibile.

Ce se intampla insa daca organismul tau nu primeste materia prima pentru energie? Nu se inchide si nu lesini, se adapteaza ca orice al mediu de pe pamant si gaseste o alta varianta de a produce energia necesara, grasimile. Starea in care organismul trece odata ce proceseaza grasimi pentru energie si nu carbohidrati se numeste cetoza (stare original indusa pentru a diminua numarul de atacuri epileptice la copii). In starea de cetoza tot ceea ce primeste organismul tau in linii mari ar trebuie sa fie in proportiile de mai sus.

Grasmile de care ai nevoie ar fi: carne de orice fel, peste, samantana grasa, branza, seminte si nuci neprajite(cajew, migdale,seminte de dovleac, orice alte seminte), ulei si lapte de cocos, oua, iaurt gras sub nici o forma light, orice alt produs de preferat neprocesat ce contine grasimi. Personal am verificat o lista cu informatii nutritionale aici .

Personal nu tin dieta strict si nici gram pe gram insa am exclus dulciurile de orice fel,paste, orez,cartofi.Dimineata mananc o felie maxim doua de paine intotdeauna cu ceva gras. Nu vreau sa renunt complet la ceea ce aduce un aport mic de carbohidrati intrucat daca vreodata voi consuma ceva high-carb cu siguranta efectele se vor vedea rapid din moment ce acestia ar fi fost eliminati complet din organism. Motiv pentru care mi-am adaptat singura dieta dupa multa cerecetare pe tema aceasta.

Nu este o dieta ce se tine usor pentru cei pofticiosi, asa eram si eu inainte insa foarte repede am realizat ca pofta vine manacad, ad literam, pofta vine doar de la ceea ce mananci. Primul efect al dietei a fost reducerea semnificativa a poftei de mancare. De ce? Simplu, carbohidratii se digera mai repede decat grasimile deci senzatia de foame revine mai usor, grasimile se digera mai greu, senzatia de satietate se prelungeste si uite asa omul pofticios ce eram acum ceva timp are acum 3 mese fixe pe zi si nu simte nevoia sa 'ciuguleasca' intre.

Imi place sa combin mancarea grasa cu ceva salata ! Nu cu dressinguri din comert sau alte prostii similare, incerc sa nu folosesc multa sare insa nu mananc totul dulce, lamaia este sfanta daca salata nu are gust. Am inceput sa reinventez bucataria in combinatii variate si destul de ciudate as zice eu, insa aceasta pare-se ca functioneaza. Migdalele si cajew sunt nelipsite din farfurie indiferent de combinatie.

Tin un jurnal al meselor , al exercitiilor (am inceput de asemenea sala) si al kilogramelo. Beau multa apa si incerc sa evit tot ceea ce stiu ca nu ma ajuta sa slabesc. Asa gandesc, nu consider ca sunt produse "pe care nu am voie sa le consum" ci mai degraba produse ce nu ma ajuta sa slabesc si ma motivez suficient cat sa le evit.

Bilantul dupa 10 zile ma face sa radiez: 4 kilograme in minus si inca le topesc! :) Am o stare de bine foarte buna, nu ma simta epuizata sau slabita fizic, nu imi este foame intre mese tocmai pentru ca alternez mancarea si am grija sa ii dau corpului meu grasimile de care are nevoie, fara a face exces sau fara a il pacali si cu o gura de ceva dulce.Nu ! Daca ai ambitie si vrei intr-adevar o schimbare ti se vor scurge ochii dupa tarta cu pere si ciocolata pe care personal i-am cumparat-o fratelui meu insa nu vei gusta. De ce? Pentru ca zaharul este o substanta adictiva, adica e sficient sa te pacalesti o data si ai sa incepi usor usor sa poftesti iar dulce.

De 10 zile nu am gustat dulce si nu ii simt lipsa, e ca lasatul de fumat, pe masura ce trec zilele iti e din ce in ce mai usor. Nu beau sucuri de niciun fel, nici macar naturale, prefer ceai neindulcit sau apa. Incerc sa evit fructele cu un continut mare de zahar insa coacaze negre cu smantana sunt delicioase , la fel fructe de padure cu mascarpone.

Nu este o dieta usoara insa de indata ce devii constient ca nu esti programat genetic sa fii slab, trebuie sa intelegi ca fara eforturi vei ajunge sa cantaresti din ce in ce mai mult iar efectele vor fi din ce in ce mai greu de tinut sub control. Asa am constientizat ca este cazul sa schimb ceva si nu regret, incerc usor usor sa imi schimb ritmul de viata si surprinzator FUNCTIONEAZA!

Ce mananc eu? Atasez mai jos cateva imagini cu mesele mele!

4 comentarii:

Cuvintele pe care nu le spui , se pierd :