sâmbătă, decembrie 17, 2011

Televiziunea, shworile si marii artisti de la noi

De cand am intrat in sfera asta a celor care au un blog,urmaresc ii urmaresc cu deosebit interes si pe ceilalti care au gandit ca mine si isi exprima gandurile undeva pe o pagina de net. Il urmaresc cu interes pe George Colang al carui blog este http://www.georgecolang.ro . Azi am fost usor dezamagita sa vad pe Facebook ul lui ca numeste televiziunea de la noi "mizerie" pentru simplul fapt ca un articol prezinta lacrimile lui Brenciu intr-un omagiu adus Malinei Olinescu.

Am dreptul la o replica pentru ca traim intr-o tara libera si consider ca nimic nu ar trebui sa ne impiedice sa ne exprimam opiniile. Horia Brenciu a cunoscu-o pe Malina, "au crescut" impreuna, imparteau aceleasi idealuri de calitate cand venea vorba despre muzica si amandoi stiau ce inseamna sa fii pus intr-un con de umbra pentru ca Photoshopul si editarea audio vinde mai bine decat orice voce buna. Amandoi , si nu numai ei traiau drama artistilor romani sufocati de muzica prea comerciala ce se naste in studiourile menite candva sa descopere talente si nu sa le construiasca.

Daca Horia Brenciu a plans si se vede aici http://vocearomaniei.protv.ro/stiri/horia-brenciu-si-loredana-au-sustinut-un-duet-emotionant-in-memoria-malinei-olinescu-vezi-cum-au-cantat/pagina-7.html cat de sincere sunt lacrimile lui a facut-o pentru ca astfel de sentimente nu pot fi stapanite cand amintirea cuiva iti provoaca durere.

Pe blogul lui George un articol recent subliniaza ideea de impartialitate sau de subiectivitate a televiziunii. Nu cred ca televiziunea trebuie vazuta ca fiind obiectiva sau subiectiva, nu cred ca este cineva fortat sa priveasca asa cum se intampla acum mai bine de 20 de ani, o emisiune din lipsa de optiuni. Nu cred asta! Sunt atatea televiziuni si de ce sa nu recunoastem fiecare sustine o idee sau un partid fapt destul de evident. Alegerea insa ne apartine noua ca si audienta. Ca iti doresti sa urmaresti un concurs in care ti se atribuie rolul decisiv de a vota, un talent sau o drama,sau ca vrei sa urmaresti inca episodul Elodia depinde in totalitate de tine, detii telecomanda,detii controlul.

Nu vreau sa intru in polemici insa interactionam cu tot felul de medii si nu ne putem astepta sa gasim in toate ceea ce ne intereseaza, de asta avem optiuni si sunt slava Domnului destule. Nu mi-a placut ideea de a cataloga presa de la noi ca fiind "mizerie", sau mai bine zis nu mi-a placut exemplul menit sa sustina ideea asta.

Intr-o lume in care totul pare sa se fi mutat online nu cred ca TV ul este o alternativa pentru oamenii cu un anumit grad de inteligenta, nu este o alternativa de a te educa, sunt alte resurse mult mai credibile si care ofera o satisfactie mult mai mare, dar asta e doar parerea mea. Nu as judeca oamenii dupa ceea ce urmaresc la TV sau dupa faptul ca desi poate nu isi permit un cadou de Craciun pentru cei dragi pun mana pe telefon si voteaza contra cost un caz dramatic prezentat la TV, nu, nu i-as judeca, sunt oameni care limitati fac asta in dorinta de a ajuta si nu vad nicio clipa comertul din spatele "sticlei".

Este si presa o piata de desfacere, te uiti, iti place le cresti raitingul,nu iti place mergi mai departe la urmatorul "raft" pana gasesti ceea ce cauti. Sa nu uitam ca daca au aparut atatea concursuri cu premii fabuloase menite sa descopere talente au aparut pentru ca cei mai multi dintre noi "le cumpara". Nu trebuie judecat un trust de televiziune pentru ca ofera ceea ce piata cere.
Vrei sa schimbi ceva? Incearca sa schimbi mentalitatea atator milioane de oameni care ar face orice , care ar renunta la orice pentru a fi in fata "mizeriei" de la TV fix la ora la care incepe.

Revenind la articolul despre Horia Brenciu si omagiul adus Malinei in cadrul emisiunii Vocea Romaniei consider ca multi dintre artistii romani de calitate sunt pierduti, sunt pierduti in jungla asta in care un buric dezvelit sau o fusta mini se cumpara mai bine decat o voce de aur. Categoria asta de artisti se imparte in 2: cei care se pot adapta si incearca sa treaca dincolo de standardele de calitate si se "comercializeaza" si ei in functie de ceea ce cere piata si categoria de artisti care nu pot concepe ca ceea ce ei numesc a fi calitate si talent este terfelit de pseudo-artistii aparuti ca si ciupercile dupa ploaie.

Nu cred ca ar mai avea rost sa amintesc de Madalina Manole de care cu exceptia parintilor care inca o reinvie la TV toata lumea a uitat.Asa se va intampla cu toti cei care le urmeaza exemplul, durerea apare, socheaza si apoi uitarea e ceea ce mai ramane din numele unui mare artist. Nu asta vrem noi pur si simplu se intampla...